As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.

Kad akreditasi pemandu bas diperhalusi – Loke – paultan.org

Kad akreditasi pemandu bas diperhalusi – Loke – paultan.org


Kementerian Pengangkutan sedang memperincikan beberapa peraturan berhubung cadangan pengeluaran kad akreditasi untuk pemandu bas di Malaysia, laporan New Straits Times.

“Kami sedang memuktamadkan peraturan dari segi pengeluaran kad pemandu bas. Malah, perkara ini telah dibangkitkan kepada kami beberapa bulan lalu, dan kami sebenarnya telah meluluskan pengeluaran kad pemandu bas tertakluk kepada beberapa peraturan yang sedang diperhalusi,” kata menteri pengangkutan Anthony Loke sebagai menjawab cadangan Presiden Persatuan Pengusaha Datuk Mohamad Ashfar Ali berhubung kad untuk pemandu bas.

Jelasnya, kad itu juga dapat memastikan pemandu bas bertanggungjawab terhadap kesalahan dilakukannya, jika terdapat aduan dikemuka ke atas pemandu berkenaan. Buat masa ini, kad akreditasi hanya dikeluarkan kepada pemandu e-hailing dan teksi, kata agensi pengangkutan awam darat (APAD).

Kad akreditasi pemandu bas diperhalusi – Loke

Mengenai operasi bersepadu Bas Pelancongan dan Ekspres yang sedang dilaksanakan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Loke berkata, setakat ini, sebanyak 351 pemeriksaan sudah dijalankan. Dimana daripada jumlah itu, seramai enam pemandu bas ditahan kerana gagal ujian saringan air kencing dalam operasi bermula sejak Selasa lalu. Selain itu, empat kes lagi dikesan yang melibatkan tiada lesen memandu.

“Kita memandang serius perkara ini kerana daripada angka ini menunjukkan pemandu terlibat bukan sahaja tidak memiliki lesen malah turut terlibat dalam penyalahgunaan dadah. Saya ingin menegaskan bahawa penguatkuasaan ini tidak bermusim. Ia bukan kerana terdapat kemalangan baru-baru ini. Penguatkuasaan ini akan diteruskan untuk semua jenis kenderaan, sama ada bas persiaran, bas ekspres, bas kilang mahu pun lori,” kata Menteri Pengangkutan itu.

Tindakan keras terhadap pengusaha bas bermula minggu ini, selepas sebuah bas persiaran kemalangan berhampiran Genting Highlands dan mengakibatkan kematian dua warga China, manakala beberapa lagi cedera. Insiden berkenaan berlau di KM16.5 di Jalan Genting Highland, siasatan awal mendapati permit bas berusia 15 tahun terbabit telah luput pada 16 Februari lalu dan pemandu itu juga tidak memiliki lesen serta mempunyai 27 saman lalu lintas atas pelbagai kesalahan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Source link

Kad akreditasi pemandu bas diperhalusi – Loke – paultan.org
Kad akreditasi pemandu bas diperhalusi – Loke – paultan.org

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Tahanot
Logo
Shopping cart